Radio Data System

Ακούτε Radio Στουρναραιΐκα 92.5 FM Stereo - Απο τα πανέμορφα Στουρναραιΐκα για όλο τον κόσμο! 24 ώρες μόνο ΛΑΪΚΑ! * Τηλ 6971 741 419 * E-mail: stournareikapress@gmail.com * ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ!

Η Ιστορία μας

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΙΪΚΑ 92.5 FM STEREO

Τα Στουρναραιΐκα είναι το πρώτο χωριό που διαθέτει τοπικό ραδιοσταθμό τον "Ράδιο Στουρναραιΐκα 92.5 fm Stereo" ο οποίος ιδρύθηκε το 2009 και βρίσκεται στην πρώτη θέση ακροαματικότητων με αρκετά υψηλό ποσοστό ακροαματικότητας τόσο στα Στουρναραιΐκα αλλά και παγκοσμίως σε όλο τον κόσμο φτιαγμένο με την διάθεση και το μεράκι μας για πραγματικά γνήσιο λαϊκό τραγούδι.
Από τις 1 Οκτωβρίου 2018 επανέρχεται δυναμικά στις επάλξεις με νέο πρόγραμμα και αρκετά “προσεγμένη” λαϊκή μουσική.
Απο το 2014 ακούγεται ανελλιπώς και στο διαδίκτυο μέσα απο το www.radiostournareika.gr αλλά και βέβαια μέσα από πολλές ραδιοφωνικές πλατφόρμες.
Μείνετε συντονισμένοι τα καλύτερα έρχονται και παίζουν μόνο ΕΔΩ!

* * * * * *

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΙΪΚΩΝ

Τα Στουρναραίικα είναι το πρώτο χωριό του Δήμου Πινδέων που συναντά κανείς στο 37ο χλμ. της Εθνικής οδού Τρικάλων - Άρτας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μ.. Η πρώτη αναφορά που έχουμε για το χωριό είναι στην Τουρκική απογραφή του 1454/55 με το όνομα «Κούτσαινα». Η απόψεις για τη σημασία του ονόματος διίστανται. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για λέξη σλαβικής καταγωγής και σημαίνει οικογενειακό χωριό ή ότι πρόκειται για ανθρωπονύμιο ενώ η άλλη άποψη υποστηρίζει πως προέρχεται από την Αλβανική λέξη kuze, που δηλώνει μεγάλο και ρηχό ταψί με γυρισμένα χείλη.

Ήταν η πατρίδα του Νικολού Στουρνάρη, οπλαρχηγού του αρματολικίου «πόρτα κολ» (πολιταρχία), που στις 5 Ιουλίου 1821 κήρυξε την επανάσταση στην περιοχή του Ασπροποτάμου μαζί με τον Χατζηπέτρο και το Λιακατά! Ο Νικολός Στουρνάρης έπεσε στην έξοδο του Μεσολογγίου στις 10 Απριλίου 1826.

Στο χωριό δίδαξε το 1777 (κατ’ άλλους το 1779) ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Η παράδοση αναφέρει πως το χωριό επισκέφτηκε ο Ρήγας Βελεστινλής, μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο καθώς και ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ. Ο L.Hezey το 1858 το χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο χωριό της περιοχής. Το χωριό ονομάστηκε Στουρναραίικα το 1929 προς τιμήν του Νικολού Στουρνάρη.

Στα χρόνια της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης ήταν έδρα της Ιης Μεραρχίας του ΕΛ.ΑΣ.

Πριν φτάσουμε στο χωριό, σε ένα από τα πανέμορφα σημεία της διαδρομής, συναντούμε δύο γραφικές γέφυρες, την Πηγή των Θεών και το Εκκλησάκι του Αη-Νικόλα, το οποίο είχε καταστραφεί από κατακλυσμό και μόλις πρόσφατα ανακατασκευάστηκε. Από εκείνο το σημείο είναι ορατός ο εντυπωσιακός καταρράκτης «κοριτσαμπήδημα».Σύμφωνα με το θρύλο, από εκείνο το σημείο έπεσαν τρία κορίτσια για να γλιτώσουν από τα χέρια Σαρακηνών ή Τούρκων που τα καταδίωκαν.

Στη θέση «Κουκουρέλος», κοντά στο χωριό, υπάρχουν ερείπια κάστρου Ελληνιστικών χρόνων. Στο κέντρο του χωριού η πλατεία και η πέτρινη βρύση της σκεπάζονται από τον τρισαιωνόβιο πλάτανο, ένα από τα ελάχιστα, τέτοιου είδους, μνημεία της φύσης. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει η θέση Ψάρρο- ονομασία που οφείλεται στον αρματολό του 1821 καπετάν –Ψαρρό, που σκοτώθηκε σ’ εκείνο το σημείο.
Προχωρώντας και φτάνοντας στο βουνό Κυδωνιά, υπάρχει το ομώνυμο σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στο χωριό υπάρχουν, ακόμη, δύο νερόμυλοι ενώ μπορούμε να συναντήσουμε και λιθοξόους. Τα γύρω βουνά (Αυγό, Κυδωνιά, Καρατζούνη ,Σφένδαμος, Πυργάκια, Λουπάτα, Μαυροπούλι, Μποζιάρης-Πικοράρος, Πετρόσκαλες, Φούρκα, κτλ.) με υψόμετρο που κυμαίνεται από 1200 ως 2000 περίπου μέτρα, προσφέρουν εκπληκτική θέα (μπορεί κανείς από το κατάλληλο σημείο να αντικρύσει τον Θεσσαλικό κάμπο, τη Λίμνη Πλαστήρα, τα Τζουμέρκα και τα Άγραφα), αλλά και δυνατότητες για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, αναρριχήσεις, κυνήγι (στην κυνηγετική περιοχή στο δάσος Σακάτικο-απ’ όπου διέρχεται και ο δασικός δρόμος που οδηγεί στην Ελάτη), ψάρεμα πέστροφας στο «πηγαδάκι», λίγο πιο κάτω απ’ τις πηγές της Γκούρας. Στο Διάσελο υπάρχει βιότοπος της καφετιάς αρκούδας και του λύκου.

Το χωριό πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία(που είναι χτισμένο σε τοποθεσία με πανοραμική θέα), στις 26 Ιουλίου στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο κέντρο του χωριού, στις 15 Αυγούστου στην Εκκλησία της Παναγίας, στον ομώνυμο συνοικισμό. Σ’ όλες τις περιπτώσεις ακολουθούν εκδηλώσεις, παράθεση φαγητού και γλέντι στο οποίο συμμετέχει όλο το χωριό.Ο συνοικισμός Καστανιά (Ράχοβο), που ανήκει στα Στουρναραίικα , πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου στο εξωκλήσι Ιωάννη του Προδρόμου, όπου υπάρχουν τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τα 1663/64.

ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ

ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΑ
ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΑ
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΠΡΑΠΠΑΣ
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΠΡΑΠΠΑΣ
ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
κεντρο
HOTEL ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΖΑΜΠΑΚΑΣ
HOTEL ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΖΑΜΠΑΚΑΣ
JOHNNY'S FAST FOOD ΤΡΙΚΑΛΑ
JONNY'S FAST FOOD
If's Family Coiffure ΤΡΙΚΑΛΑ
if's
ΦΩΤΟ ΤΖΑΒΑΛΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΑ
φωτο